torstai 15. elokuuta 2013

Kestovaippailun alkeita

Äiti ja iskä alkoivat suunnitella kestovaippojen käyttöä jo pitkään ennen syntymääni. Heidän ajatuksilleen oli kaksi syytä

a) kertakäyttövaippojen ympäristölle aihauttamat haitat
b) taloudelliset syyt

Siispä äiti alkoi perehtyä asiaan. Ensin tietoa haettiin netistä Kestovaippainfon sivuilta Kestovaippainfo sekä liittymällä Kestovaippayhdistyksen jäseneksi Kestovaippayhdistys. Tällä hetkellä äiti ymmärtää jo perusasiat vaippailusta, mutta vieläkin materiaalien tunnistus on täysin hepreaa.

Alle äiti koittaa koota mahdollisimman yksinkertaisesti vaippailun perusasiat, jotta muutkin uskaltaisivat halutessaan kestovaippailua kokeilla (vaippaviisaammat saavat kommentoida, jos on pahoja asiavirheitä :) ).

Vaipat
Kestovaippoja on periaatteessa kolmea erilaista tyyppiä:
AIO= all-in-one: Tässä vaipassa on samassa paketissa kaikki mitä tarvitaan. Sopii siis hoitovaipaksi ja aivan kaikille - myös niille jotka eivät jaksa perehehtyä asiaan sen enempää. Miinuksena näissä pitkä kuivatusaika.
Sisävaippa: Froteesta tms. imukykyisestä materiaalista valmistettu (muotoonommeltu)vaippa, jonka päälle pitää laittaa kosteussulku, esim. villahousut tai kuorivaippa.
Taskuvaippa: Vaippa, jonka sisäpuolella on reikä, josta vaipan sisään saadaan laitettua lisäimuja. Nämä vaipat voivat olla joko sisävaippoja tai niissä voi olla valmiina kosteussulku (esim PUL-kangasta).

Meidän "Nasu" -villikset

Näiden kolmen päätyypin lisäksi kestovaippailussa voidaan käyttää jo aikaisemmin mainittuja villahousuja, joita voi ostaa valmiina tai kutoa itse esim. hahtuvalangasta (äidin huomio: muistakaa käyttää kaksinkertaista lankaa..) ja sideharsoja, joiden erilaisia taitteluohjeita löytyy esimerkiksi täältä: Taitteluohjeita sekä erilaisia imuja, joita voi ostaa valmiina tai tehdä itse esimerkiksi froteesta tai bambukankaasta.

Meillä käytössä tällä hetkellä vaipoista päivisin harso + villahousu -yhdistelmä tai ImseVimse  Flanellette Flanellette + kuorivaippa ja öisin BumGenius yhdenkoon taskuvaipat BumGenius, joiden sisälle äiti laittaa lisäimuksi ImseVimsen Flanelletten. Eikö ole söpö kuosi??
Yövaippoina meillä käytössä BumGeniuksen Albertit, eli noita mustia

Pesu
Meillä vaippa vaihdetaan yleensä imetyksen yhteydessä eli noin joka 3. tunti. Vaihdon yhteydessä äiti huuhtelee käsisuihkulla suurimmat liat pois ja tarvittaessa hinkkaa likakohtaan sappisaippuaa, jota saa ostettua mm. Ruohonjuuresta Sonett sappisaippua. Pesua vaipat odottavat muoviämpärissä, josta ne pestään tarvittaessa (tällä hetkellä joka toinen päivä). Vaippojen, harsojen ja lisäimujen pesu tapahtuu 60 asteessa Zeoliitittomalla pesuaineella. Villahousut ja villaiset vaippakuoret pestään villapesuohjelmalla tarvittaessa (usein pelkkä tuuletus/ tahrakohdan puhdistus riittää), jonka jälkeen ne lanollitetaan, eli uitetaan lanoliinissa. Tarkemman ohjeen villahousujen käsittelystä löytyy esimerkiksi täältä Villahousujen hoito. Tämän jälkeen vaipat kuivataan ja taskuvaipat täytetään valmiiksi seuraavaa käyttökertaa odottamaan.

Meillä vaippailua on nyt toteutettu noin viikko ja sinä aikana lisäksi on kyläreissuilla käytetty kaksi kertakäyttövaippaa. Viikon aikana mokiakin on sattunut ja lakanat ovat päätyneet pesuun kolmesti. Alkuun kannattaakin varata mukaan roppakaupalla huumorintajua ja pitkiä hermoja, sillä kuten kaikessa muussakin harjoitus tekee mestarin!

2 kommenttia:

  1. Moikka!

    FAcen kestovaippa kierrätysruhmästä löysin sun blogin. Laitin heti seurantaan kun yhteisiä aisoita löytyi paljon. Meille siis tulossa ensimmäinen lokakuulla ja kestoilla on tarkoitus.
    Ehkä tätä kautta saan jonkun verran vertaistukea :)

    Liitteeksi vielä linkki miekäläisen blogiin
    http://paakkun.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Kiva, että olet alkanut seuraamaan, toivottavasti kirjoittelen jatkossakin mielenkiintoisista asioista! Ja onnea loppuodotukseen, toivottavasti se on tähän mennessä mennyt hyvin. Täytyy käydä tseggaamassa tuo sun blogi Sinin seuraavilla päikkäreillä!

      Jos jokin asia mietityttää niin auttelen mielelläni, jos vaan osaan!

      Poista