lauantai 10. elokuuta 2013

Ensimmäinen neuvolakäynti ja siitä tullut ahdistus sekä paljon vieraita

Maanantaina oli ihka ensimmäinen neuvolakäyntini. Meitä odotti uusi neuvolantäti, sillä varsinainen tätimme oli kesälomalla. Alkuun juttelimme mukavia ja sitten täti mittasi ja punnitsi minut. Pituutta minulle oli kertynyt lisää melkein 2 senttiä, olin nyt 48,9 cm. Päänympärys sen sijaan oli pienentynyt 37 sentistä 35,5 senttiin. Neuvolantätin mukaan tämä on normaalia, sillä synnytyksen jälkeen mitataan usein kiireessä ja siksi mitat saattavat heittää suuntaan jos toiseen. Punnituksen mukaan olin saanut painoa lisää viikonlopun aikana vain 4 grammaa. Äiti koitti selittää tädille, että perjantain paino oli mitattu täydellä mahalla ja neuvolassa mulla oli huutava nälkä ja näin siis maha aivan tyhjä. No, sitten äitiä pyydettiin minua syöttämään ja pikaruokailun avulla painoa saatiin nostettua lisää 40 grammalla. Vieläkin täti pohti pientä painonnousua, mutta totesi viikkokasvun olevan kuitenkin erittäin hyvällä tasolla (260 g).

Painonkehitys ensimmäisen 11 päivän aikana



Äiti alkoi kuitenki stressaamaan painosta, vaikka hyvin tiesikin hidastuneen nousun johtuvan mittausten erilaisuudesta. Tämän vuoksi jouduinkin tehosyötön ja tehovalvonnan uhriksi. Kokoajan oltiin tyrkyttämässä ruokaa ja varmistelemassa että olen varmasti syönyt reippaasti molemmat tissit.

Onneksi äiti sai kuitenkin muuta tekemistä, kun vieraita alkoi tulla meitä tervehtimään. Ensimmäisenä listalla olivat äidin vanhat koulukaverit perheineen. Heiltä sain lahjaksi Pentikin lautasen ja helisitimen. Äiti ja iskä puolestaan saivat suklaata sekä laatukirjan:


Tosin olen kyllä toistaiseksi ymmärtänyt nukkua ihan ilman kiroilua!

Keskiviikkona lähdimme käymään mammalla ja pappalla ja samalla näyttäytymässä koiralle. Kyllä se oli ihmeissään, nuoli ja hoivasi minkä ehti. Kyllä se vähän haukkuikin, kun minä oikein  parkasin.. Hyvin me taidetaan kuitenkin toimeentulla, varsinkin vaunulenkkeily on meidän molempien mieleen!


Samalla kertaa tuli hoidettua myös ensimmäinen yökyläily -jäimme äidin kanssa mammalle ja pappalle yöksi, sillä kuten tiedätte mammalla palvelu pelaa ja äiti sai huilailla rauhassa ilman stressiä ruuanlaitosta ja siivoamisesta :)

Torstaina lähdimme takaisin kotiin, mutta jätimme koiran vielä mammalle hoitoon. Saamme siis jatkaa rauhallista perheharjoittelua aina huomiseen saakka!

3 kommenttia:

  1. Voi mikä pieni söpö, ihan kuin melkein hymyilyttäisi! :)

    VastaaPoista
  2. Älä stressaa painonnoususta! Nuorimmainen lapsistani on nyt 2v4kk ollut koko elämänsä painotarkkailussa. Jokainen lapsi kasvaa omalla tahdillaan. Onneksi ei ole ensimmäinen lapseni,muuten stressaisin aivan liikaa. Useamman lapsen jälkeen suhtautuu asiaan paljon rennommin. Riittää että tulee vähän painoa tai pituutta. Jossain vaiheessa tämä kyllä tasottuu. Esikoiseni on ensimmäiset 5-vuotta pienen lapsen käyrillä ja nykyään on jo normaali lapsen käyrillä. Kasvoi kahdessa vuodessa kiinni ikätoverinsa. Ei silloin oltu tällaisia jos ei paino noussut,katsottiin vaan että lapsi kasvaa. Nykyään liikaakin minusta kiinnitetään huomioita painnonousuun. Toisaalta ymmärrän senkin että sitä tarkkaillaan siksi että mahdolliset sairaudet havaittaisiin tarpeeksi ajoissa. Neuvolan asenne ja se miten äideille asioita ilmaistaa pitäisi muuttua. Varsinkin kun on näin pieni lapsi kyseessä. Voihan sitä sopia niinkin että käy neuvolassa muuten vaan mittaamassa lapsen painon jos huolestuttaa ettei syö tarpeeksi, tai että jos ei ruoka pysy sisällä. Silloin tädit samalla voisivat jakaa neuvoja iloiselle ja kannustavalla mielellä. Mielestäni tämä painoseuranta pitäisi olla avointa ja kannustavaa, ei mikään musta peikko jonka jälkeen tuore äiti saa jälleen kerran tulla kotiin itkevänä ja huolesta soikeana. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi tsemppauksesta! Tiedän ettei asiasta kannattaisi stressata, varsinkaan kun maitoa tosiaan tulee suihkuamalla ja tyttö syö hyvin ja on iloinen. Tuo neuvolan asenne ja kyttääminen vaan sai hermostumaan, vaikka ihan hyvin tietää, että lapsella on kaikki hyvin!

      Poista