sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Kun yskä vaan jatkuu

Meillä on sairastettu yskää toukokuun loppupuolelta saakka. Tauti alkoi poskien punoituksella ja yhden yön kuumeella. Nämä oireet tulkitsin parvorokoksi, se oliko se oikeasti sitä jäänee ikuiseksi arvoitukseksi. Oli tauti mikä oli jäi siitä seuraksemme yskä. Välillä yskä on ollut parempi, toisinaan taas pahempi. Yhteisenä tekijänä on kuitenkin ollut kuiva yskä öisin. Yleensä kolmen aikoihin on alkanut yskintä ja sitä on jatkunut tunnin verran kuorona, josta on saanut nauttia koko perhe.

Viime viikolla luovuin lääkäriahdistuksestani ja vein Sinin lääkäriin. Iloksemme korvat olivat puhtaat ja tyttö vaikutti voivan hyvin. Vain keuhkojen alaosasta kuului pientä rahinaa ja kurkku punoitti hieman. Lääkäri alkoikin epäillä yskän johtuvan koirasta (meidän lapsi EI KYLLÄ ole koiralle allerginen) ja määräsi allergialääkettä. Aloitimme Xyzalin käytön ja saimme kokea jotakin varsin erilaista - lapsen joka nukkui 12 tuntia yössä ja 2 x 2 tunnin päiväunet. Suosittelen tätä kaikille vähäunisten lasten vanhemmille, oma aikaansaavuus paranee huomattavasti! Lääkkeellä oli kyllä yksi huonokin puoli, yskä sillä ei vähentynyut ollenkaan..

Torstai-illalla tauti eteni seuraavaan vaiheeseen ja saimme vieraaksemme kuumeen. Isäihminen alkoi ihmetellä kylvyn jälkeen tärisevää tyttöä ja samantien kuumetta mitattaessa oli ruudulla jo 39 astetta. Lapset ja kuumeen nouseminen! Säikähdin tärinää kovasti ja soitimmekin TYKSiin kyselläksemme lisäohjeita. Ihmeekseni oireet otettiin vakavasti ja saimme ohjeeksi odottaa kuumelääkkeen vaikutusta ja laittaa viileän pyyhkeen kuumetta laskemaan. Omissa kauhuskenaarioissani tärinä ja kuume ei näillä keinoilla laskenut ja saimmekin luvan tulla sairaalaan jos tilanne ei paranisi. Onneksi kuume saatiin laskusuuntaan Panadolilla ja kylmäkääreillä ja parin tunnin päästä mittarissa oli "enää" reilu 38 astetta.

Saimme sinniteltyä yön yli ja aamulla kuume olikin jo melkein tiessään. Suuntasimme kuitenkin uudestaan lääkäriin, toiveena TYKSin suosittelema keuhkojen tutkiminen ja tulehdusarvojen ottaminen. Varasin vielä lääkäriksi lasten- ja allergioiden erikoislääkärin, jotta ainakin molemmat kannat tulisi mietittyä. Lääkäri tutki korvat, kuunteli keuhkot ja katsoi suuhun - tuloksena ettei missään vaikuta juuri mitään vikaa olevan... Keskustelimme myös allergian mahdollisuudesta, mutta sekä kukkivat heinät että koira-allergia näin pienellä on kovin harvinaista. Ilmeisesti vaan uusi virus on tullut vanhan taudin lisäksi nostaen uuden kuumeen.. Allergialääkitys kuitenkin voidaan lopettaa tarpeettomana. Olin niin tyrmistynyt etten huomannut edes kysellä tulehdusarvoista tai keuhkojen tarkemmasta tutkimuksesta.

Nyt kaksi päivää myöhemmin tytöllä on vielä pientä lämpöä ja kovaa yskää. Tänäänkin illalla saimme suorittaa täydellisen varikkohuollon vaihtaen lakanat, peitot ja pyjamat, kun mustikkapuuro nousi ylös yskösten kanssa. Tätä kirjoittaessani on myös tahtia pitänyt tasainen yskintä. Voiko olla ettei yskälle voida tehdä mitään? Kuuluuko lapsen kärsiä huonosta unesta ja vanhempien kestää katkonaisia öitä viikosta toiseen?? Eikö jo kuuluisi selvittää tarkemmin mistä yskä johtuu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti