sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Juhannuskinkkua ja muita sekopäisiä perinteitä

Kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut on vanhemmillani mökki saaressa. Perheemme juhannusperinteeseen onkin jo vuosia kuulunut juhannuksen vietto mökillä (tästä huomaa ettei sitä enää olla nuoria -mökkijuhannus omien vanhempien kanssa kuulostaa jopa hyvältä). Porukkaa on aina ollut paljon, mutta vuosien myötä on pientä tiivistystä tapahtunut. Porukan määrästä riippumatta on yksi asia säilynyt: ruokana on tarjottu kinkkua, laatikoita ja rosollia. Tarinan mukaan perinne alkoi, koska olimme monet joulut poissa kotoa ja näin ollen jouluruokaa oli kiva saada kerran vuoteen. Nyttemmin ne on myös todettu melko helpoiksi toteuttaa -yksi tuo kinkun, toinen perunalaatikon ja kolmas rosollia. Tänä vuonna meille osui joulukinkun valmistus ja perunoiden tuominen. Siispä juhannuksemme alkoi torstaina kinkun paistolla.

Aamutoimet suoritettuamme aloimme valmistautua mökille lähtöön. Omaksi yllätyksekseni pääsimme lähtemään aikataulussa ja kodin kautta kurvattuamme (joo, 5 kassia vaatetta ja ruokaa ja silti jotain unohtui) olimme perillä 2 aikaan.

OIkeastaan heti aloimme hommiin, miehet alkoivat kantaa viime syksynä hankkimaamme puuhellaa alamökille ja me naiset aloitimme ruokien valmistelun. Huh, kyllä siinä vaan hommaa on, vaikka kaikki olisikin kotona esivalmisteltu huolella!

Äiti ja tytär perunan pesuvuorossa. 8 ihmistä ja 1,5 kg perunaa


Hullu kinkunleikkaaja

Ihana juhannusateria. Sinillä lihapullia, perunalaatikkoa, perunasalaattia, tomaattia ja kurkkua

Ruokailun jälkeen oli vuorossa lipunnosto ja sauna. Kuten mökillä helplosti käy, oli sauna niin myöhään, että perheemme pienin joutui tyytymään pesullakäyntiin yksinään.

Lauantaiaamuna saimme mielenkiintoisen herätyksen, kun taivaalta alkoi tulla rakeita. Valkoista juhannusta ei olekkaan nähty miesmuistiin! Lounasaikaan mökille saapuivat Salla ja AP lastensa kanssa. Kyllä Sinillä oli hauskaa vanhempien lasten menoa katsellessa.

Lauantain lounaalla tarjolla edellisenä iltana grillattuja ribsejä ja kasviksia, nam!

Tytöt kalastamassa levää
Lauantaina otimme perjantain myöhäisestä aikataulusta opiksemme ja pääsimme saunaan yhdessä koko perhe. Virosta ostetut uudet kylpylelut olivat ihanat <3

Sunnuntai-iltapäivällä meidät oli kutsuttu Julia-kummityttöni 4-vuotis synttäreille, joten lähtöä saatiin alkaa tehdä heti aamupäivästä. Ruokailun jälkeen olimmekin lähtövalmiit ja synttäreille pääsimme sovitusti viideksi. Tosin matkalla piti poiketa Skanssin kautta, sillä lahjan ostaminen oli jäänyt pikkasen viimetinkaan (siis minulla jolla on jo osa ensi vuoden joululahjoista ostettuna!).

Kaiken kaikkiaan juhannus oli mukavan rauhallinen ja vähäluminen. Lämpöä olisi tietysti voinut olla enemmän, sisävaatteet yhdistettynä villahaalariin, windstopper-takkiin sekä vk-haalariin kun tuntuvat jotenkin hullunkurisilta varusteilta keskikesän juhlassa. Kiitos kaikille juhlijoille, toivottavasti nähdään pian!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti