sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Ruokahaaste

Idealimaailmassa suunnittelemme kokoviikon ruokalistan sunnuntaisin, ostamme ruuat maanantaisin ja loppuviikon toteutamme kiltisti ennaltasuunniteltua listaa. Todellisuudessa homma harvoin toimii niin ja ruokalajien keksiminen, varsinkin kokoperheelle käyvien, on työlästä ja helposti tulee sorruttua tekemään niitä "vanhoja tuttuja". Tämän takia päätinkin haastaa blogin lukijat kertomaan viikon ruokalistaansa- toivottavasti kaikki saavat tästä uusia ideoita kokoperheen ruokailuun!

Itse olen pitänyt tämän viikon ruokapäiväkirjaa ja kerronkin nyt koostetusti viikon syömiset. Ruokailujen aikana Sinille on tarjolla lasista vettä, jonka kanssa useimmiten vaan leikitään. Ruokailun jälkeen on aina "jälkkäriksi" tarjolla tissihetki. Meillä meininki ei ehkä tavallisesti ole ihan näin hektistä, vappu ja minun "naisten bileet" vähän sotkivat viikon ohjelmaa :D..
Iltapuurolla kaurapuuroa ja mustikkaa

Maanantai
Aamupala: Kaurapuuroa hiutaleíta 0,5 dl + hedelmäsosetta 1/3 purkkia
Lounas: Jauhelihamureketta (jauhelihaa, riisiä, munaa, sipulia) + tomaattia ja kurkkua
Välipala: 3/4 banaani (oltiin kirppiskierroksella)
Päivällinen: Uunilohta + perunaa ja porkkanaa
Iltapala: Kaurapuuroa hiutaleíta 0,5 dl + mustikkaa 0,5 dl + hedelmäsosetta 1/3 purkkia

Tiistai
Aamupala: Kaurapuuroa hiutaleíta 0,5 dl + hedelmäsosetta 1/3 purkkia
Lounas: Uunilohta + perunaa, porkkanaa ja kurkkua (salilla)
Välipala: hunajameloonia
Päivällinen: Moussakaa (ohje täältä). Kokoperheen muokkaukset; maito korvattu kaurakermalla ja vedellä, suola pois ja Sinin versiossa ei juustoa
Keskiviikon lounas
Iltapala: Kaurapuuroa hiutaleíta 0,5 dl + mustikkaa 0,5 dl + hedelmäsosetta 1/3 purkkia

Keskiviikko (vappuaatto)
Aamupala: Kaurapuuroa hiutaleíta 0,5 dl + hedelmäsosetta 1/3 purkkia
Lounas: Moussakaa + kurkkua ja tomaattia
Välipala: hunajameloonia ja tummia viinirypäleitä
Päivällinen: Oltiin ravintolassa syömässä, ekaks salaattipöydästä kurkkua, tomaattia, melonia ja raejuustoa. Tilattiin uunikasviksia, sisälsi porkkanaa (keltaista ja oranssia), kesäkurpitsaa, sipulia ja perunaa
Iltapala: Kaurapuuroa hiutaleíta 0,5 dl + mustikkaa 0,5 dl + hedelmäsosetta 1/3 purkkia

Torstai
Aamupala: Kaurapuuroa hiutaleíta 0,5 dl + hedelmäsosetta 1/3 purkkia
Lounas: Moussakaa + kasviksia
Torstain päivällinen
Välipala: Omenaa
Päivällinen: Mammalla ja pappalla vappupäivällisellä. Tarjolla mamman tekemiä "jauhelihatikkuja", parsa- ja kukkakaalia, porkkanaa sekä
keitettyjä perunoita
Iltapala: Kaurapuuroa hiutaleíta 0,5 dl + hedelmäsosetta 1 purkki (puuro loppui kesken)

Perjantai (mummalla ja muffalla yökylässä)
Aamupala: Kaurapuuroa hiutaleíta 0,5 dl + hedelmäsosetta 1/3 purkkia
Lounas: Mumman kanssa shellin baarissa syömässä, noutopöydästä kurkkua, tomaattia, raejuustoa, melonia, perunaa sekä kukkakaalia ja keitettyjä perunoita.
Välipala: Melonia ja viinirypäleitä
Päivällinen: Kanaa ja kasviksia
Iltapala: Neljänviljanpuuroa hiutaleíta 0,75 dl + hedelmäsosetta 1/2 purkkia

Lauantai
Aamupala: Neljänviljanpuuroa hiutaleíta 1,25 dl + hedelmäsosetta 1/2 purkkia (maitovajaus näkyy tässä, tuttipullo ei siis kelvannut koko reissun aikana)
Lounas: Moussakaa ja kurkkua + tomaattia
Isin kanssa iltapuurolla
Välipala: Äiti tuli pelastamaan ja siksi välipalana ISO satsi maitoa
Päivällinen: Kanaa + Kesäkurpitsaa, porkkanaa, perunaa sekä kurkkua
Iltapala: Neljänviljanpuuroa hiutaleíta 0,75 dl + hedelmäsosetta 1/2 purkkia

Sunnuntai
Aamupala: Kaurapuuroa hiutaleíta 0,5 dl + hedelmäsosetta 1/3 purkkia
Lounas: Kanaa ja uunikasviksia (porkkanaa, kesäkurpitsaa ja perunaa)
Välipala: Viinirypäleitä
Päivällinen: Kuten lounas + tomaattia
Iltapala: Neljänviljanpuuroa hiutaleíta 0,75 dl  + hedelmäsosetta 1/3 purkkia

Huh, olipas tylsä ruokaviikko! Kuten tästä näkee olisi meille ainakin ruokaideoiden jakaminen tarpeen!

4 kommenttia:

  1. Aamiaisella useimiten kaura- tai neljän viljan puuroa + muussattua banaania, toisinaan lisänä leipää ja puuron sijaan munakasta, jossa esim. luumutomaattia+kuivattuja yrttejä&mustapippuria.
    Kokeilin myös yön yli haudutettua riisipuuroa, kaikki tykkäs kovasti! :)

    Lounaalla ja päivällisellä (eri päivinä sekaisin eri settejä) oli tällä viikolla tofua kermakastikkeessa kera kaurapastan ja höyrytettyjen vihannesten (kesäkurpitsaa, bataattia, porkkanaa),
    kalakiusausta,
    linssi-kasvispataa kera riisin ja vihannesten,
    tonnikalafilettä kera höyrytettyjen vihannesten (peruna, porkkana, bataatti, kesäkurpitsa),
    juurespuuroa (bataattia+porkkanaa, inkiväärtä, valkosipulia, mustapippuria, yrttejä - tämä oli testaussetti, ei maittanut kovasti oikein kellekään, kookosporkkana- tai tomaattikeitto on _paljon_ parempaa),
    jauheliha-tomaatti-sipulipizzaa,
    siikaa ja vihanneksia kermakastikkeessa,
    ja täydennyksiä taidettiin ottaa pakkasesta mm. broileria, kaurapastaa ja vihanneksia (ei kaikkea voi muistaa :D ).
    Näköjään tosi samat ainekset pörrää meilläkin :) Herkuksi on noussut jauhelihakastike. Nytkin odottaa lihapakkaus jääkaapissa.
    Pieni tyyppi on kyllä lisännyt koko perheen lihansyöntiä :/ Hieman on ollut herkkämahainen, joten meillä normaalisti paljon syötäviä papuja en ole vielä tarjonnut.

    Välipalana on ollut viinirypäleitä, leipää, ruissipsejä, banaania, omenaa, päärynää, Hipp-hedelmämössöjä (niitä sellaisia helposti juotavia?), talk muru-muroja, avokadoa, jugurttia kera banaanin ja toisinaan myös talkmurujen kanssa, kurkkua, luumutomaatteja - mitä milloinkin helposti ja nopeasti kotoa löytyy.

    Iltapalana meillä saa pieni kaikenlaista, mitä vaan suostuu syömään (yritetään kovasti pitää yöt suht ehjinä), esim. vielä "kunnon ruokaa" illallisena, hedelmäpaloja, leipää jne, jotta masu on varmasti täysi.
    Lopuksi vielä aimoannos maitoa ja banaanivelliä (isänsä tekee ihan parasta). Tänään kokeiltiin mustikka-mansikkasekoitusta, kun aiemmin iltapalan aikana sai jo niin paljon banskua. Lämmin mansikka ei vaan natsaa, ei millään.

    Maitoa pieni ottaa enimmäkseen iltasella ja aamuyöstä sekä aamusta. Päikkäriaikaan saattaa maito myös maittaa. Olen jättänyt äidinmaidon tarjoamisen, saa jos pyytää. Selkeästi ei välitä/tarvitse enää juurikaan, on alusta saakka ollut tosi taitava syömään itse ja syö suuria annoksia.
    Lehmänmaitotuotteisiin ollaan hieman totuteltu, käytetään ihan normaalistikin myös kauramaitotuotteita.
    Pienellä tulee tässä kuussa vuosi täyteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau mikä vastaus! Saanko vielä kysyä mitä on banaanivelli, siis jos se itse tehdään?? Entä ruissipsit, löytyykö sellaisia suolattomana? Entä riisi, koska teillä ollaan opittu sitä syömään, tai teetkö siitä jotenkin "klimppisempää"? Meillä riisi menee oikeastaan vaan jonkun seassa, esim. munakkaassa tai lihamurekkeessa, siis johonkin aineeseen sidottuna. Entä dippaaminen, millätavalla opetit dippaamista tai keittojen syömistä? Olen tehnyt kerran hernesosekeittoa ja sitä dippailin leivänpalaseen ja annoin niin, onko muita vinkkejä?

      Poista
  2. Itse sain sulta vinkkejä omaan ruokaan, tai Nellan ruokaan..Pitäisi hakea tänään lihaa neidille, sitä ei vielä olla kokeiltu millään asteella.
    Nyt syö aamulla puurojauhetta ja hilloa. Lounaalla Porkkanaa/bataattia ja lisänä riisiä (siitä saa jotain suu tuntumaa) Välipalalla hilloa ja naksuja Päivällisellä bataattia/porkkanaa/perunaa Illalla puuroa tai velliä.. Lisänä tietty tissimaitoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tästä oli apua! Me otettiin heti 6 kk:n kohdalla liha mukaan ja edettiin muutenkin "ei-niin-suomalaisten-ohjeiden-mukaan". Eli kuten perinteisessä BLW:ssä kaikkea kerralla vaan pöytään, lapsi ottaa aluksi niin vähän ettei allergiat ole todennäköisiä. Kesäkurpitsa ja paprika (uunissa kypsennettynä) on meillä ollut alusta saakka herkkua (kannattaa muistaa öljyt, yrtit ja valkosipuli maustamisessa).

      Poista